| Tytuł: | Autyzm i oksytocyna |
| Autor: | Eliza 4.3.2010, 09:51 |
| Nie wiem, czy to bedzie taki cudowny lek. Oksytocyna jest w sporych ilosciach produkowana w czasie karmienia piersia. Mojego mlodego karmilam 3 lata z hakiem i akurat w tym czasie sie "cofnelam". Znacznie lepiej sobie radzilam jak pracowalam i mialam czesty kontakt ze sporymi grupami ludzi, bylam dyrygentem, prowadzilam chory pomiedzy 35 i 55 czlonkow, nie bylo wyjscia, trzeba bylo sie jakos dogadywac;) zanim w koncu dojda, co konkretnie powoduje autyzm i wyrodukuja na to skuteczny lek, to dzieciaki nam zdaza dorosnac. | |
| Autor: | Monika 4.3.2010, 09:51 |
| Mój syn z cechami autystycznymi był jedynym z trójki rodzonym na syntetycznej oxy. Ja wręcz walczyłam jak gepardzica;) by za trzecim porodem mi tego specyfiku nie podawali, na zasadzie - im mniej leków, tym mniejsze obciążenie dla organizmu dziecka. Póki co trzeci syn rozwija się bez zastrzeżeń. -- Przyjdzie taki dzień, że moi synowie, jak w bajce, pójdą w trzy strony świata szukać swoich skarbów. Mam nadzieję;) | |
| Autor: | Katrin 4.3.2010, 09:52 |
| zanim zrobili mi cc, wpompowali we mnie 2 buble oxytocyny. Dziecko chyba powinno było się nasycić taką dawką :-) Nie wiem, czy oxytocyna produkowana w czasie laktacji "dociera" do dziecka, ale karmiony był piersią 2,5 roku, więc też chyba sporą dawkę dostał. A propos ciekawostek, w najnowszym Newsweeku jest artykuł o tym, że w jelitach mamy "drugi mózg". Bardzo ciekawa z punktu widzenia problemów jelitowych u dzici autystycznych. | |

Choroba lokomocyjna
Od najmłodszych lat pamiętamy gdy podczas grupowych wyjazdów na kolonie, obozy itp. zawsze ktoś z otoczenia zażywał jakieś leki przed podróżą. Potem już podczas jazdy były dziwnie osłabione i mętne. Osoby te cierpiały na tak zwaną chorobę lokomocyjną. Dolegliwość tę cechują przede wszystkim nudności , wymioty, zawroty i bóle głowy .
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.
Akromegalia
Jest chorobą charakteryzującą się rozrostem części kostnych i tkanek miękkich w obrębie głowy oraz powiększaniem się rąk i stóp pod wpływem nadmiaru hormonu wzrostu. W większości przypadków przyczyną zaburzeń jest gruczolak przysadki mózgowej zbudowany z komórek wydzielających somatotropinę.