| Tytuł: | Moja córka ma autyzm |
| Autor: | Anna 4.3.2010, 09:40 |
| Mieszkam w Łodzi i jestem mamą Justyny. Moja córka ma 10 lat i jest jedynaczką. Zaczęła mówić w wieku 6 lat było to drastyczne przeżycie. Z powodu braku mowy został zdiagnozowany: niedosłuch, Autyzm, mutyzm, upośledzenie umysłowe. Obecnie mówi krótkimi zdaniami ale tylko w sytuacjach, kiedy Ona coś chce .Przykre jest to czasami. Ale zdaję sobie sprawę że powinnam się cieszyć z tego co mam. Najgorszym dla mnie problemem jest agresja i autoagresja u córki. Gdy jest coś nie po Jej myśli to zaczyna bić głową o ścianę, podłogę, gryźć dłoń. Już czasami nie mogę na to patrzeć. Wiele razy potłukła lustro ale sobie nic nie zrobiła.Obecnie córka otrzymuje leki :ketrel 2*2 i clonazepamum dwa razy po pół. Jednak ataki szału nadal są. Stosujemy jeszcze holdingi które często pomagają ale są straszne gdy je się stosuje. Córka obecnie rozpoczęła naukę w szkole specjalnej dla dzieci autystycznych w klasie III bo poprzednie 2 lata uczęszczała do szkoły integracyjnej ale panie nie dały sobie rady z córki agresja. Trochę obawiam się o rozwój córki bo ostatnie z tego roku badanie psychologiczne wykazało u córki intelekt w dolnej granicy przedziału poniżej przeciętnej. Proszę Panią o pomoc. Jak można jeszcze pomóc dziecku autystycznemu? Jakie są perspektywy życia dla takiego dziecka? Czy moja córka może być samodzielna? Czy powinnam pomyśleć już o jakiś domu pomocy dla córki? jak mogę Jej pomóc aby była samodzielna i i niezależna od innych. Czy jest to możliwe? Proszę o wsparcie. Dziękuję za odpowiedź. | |
| Autor: | medicin 4.3.2010, 09:41 |
| bardzo trudno jest w kilku zdaniach opowiedzieć o terapii autyzmu. Zapraszam na konferencję do Krakowa. Będzie Pani mogła zobaczyć warsztaty i porozmawiać z innymi mamami. Trzecia edycja naszej konferencji odbędzie się 5 XII - rejestracja na stronie www.we.pl. Córka może być w przyszłości częściowo samodzielna, ale to oznacza teraz ciężką pracę, by stosowała się do reguł społecznych. Jeśli dziecko kontroluje rodziców (to znaczy robi co chce) nigdy nie będzie samodzielne. Serdecznie pozdrawiam | |
| Autor: | Anna 4.3.2010, 09:42 |
| . Mamy obecnie wielki problem, ponieważ w Łodzi jest bardzo mało psychiatrów, którzy znają się na takich problemach u takich dzieci. Córka umie czytać, pisać, liczyć a nawet mnożyć i dzielić. Z nauką nie ma większych problemów. Największy problem sprawia nam Jej brak podporządkowania. Gdy jest coś nie po Jej myśli wtedy jest agresywna wobec nas i siebie. A przyznam się szczerze że wcześniej przez parę lat ulegałam Jej we wszystkim i Ją wyręczałam. Obecnie staram się aby była samodzielna a wiem że potrafi i to Ją denerwuje. Czy to moja wina czy to choroba? Proszę o pomoc. Może Pani Profesor zna godnego zaufania lekarza w Łodzi aby można było iść z takim dzieckiem? Proszę mi pomóc ,jestem już zrozpaczona i zmęczona tym wszystkim i nie mogę sobie poradzić. Dziękuję i czekam na odpowiedź. | |
| Autor: | medicin 4.3.2010, 09:43 |
| córka jest już duża i koniecznie trzeba rozpocząć pracę nad respektowaniem reguł społecznych. Nie są potrzebne Pani wizyty u psychiatry. Dziecko które przez kilka lat nauczyło się manipulować dorosłymi będzie próbowało robić to nadal. Jest to związane z zaburzeniami autystycznymi, ale staramy się wyeliminować takie zachowania już u małych dzieci, by 10-latki nie miały takich reakcji. Zapraszam na konferencję 5 grudnia do Krakowa (rejestracja www.we.pl). Tam będzie Pani mogła poznać metodę Elżbiety Wianeckiej i umówić się na konsultację. | |
Choroba lokomocyjna
Od najmłodszych lat pamiętamy gdy podczas grupowych wyjazdów na kolonie, obozy itp. zawsze ktoś z otoczenia zażywał jakieś leki przed podróżą. Potem już podczas jazdy były dziwnie osłabione i mętne. Osoby te cierpiały na tak zwaną chorobę lokomocyjną. Dolegliwość tę cechują przede wszystkim nudności , wymioty, zawroty i bóle głowy .
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.
Akromegalia
Jest chorobą charakteryzującą się rozrostem części kostnych i tkanek miękkich w obrębie głowy oraz powiększaniem się rąk i stóp pod wpływem nadmiaru hormonu wzrostu. W większości przypadków przyczyną zaburzeń jest gruczolak przysadki mózgowej zbudowany z komórek wydzielających somatotropinę.