| Tytuł: | |
| Autor: | 2.8.2010, 14:25 |
| Witam Pani Profesor! Parę tygodni temu wysłałam do Pani e-maila w sprawie mojej 10-letniej córki, która cierpi na zaburzenia autystyczne. Leczona była w Łodzi u Dr. Grębowicz ale niestety Pani doktor zmarła. Mamy obecnie wielki problem, ponieważ w Łodzi jest bardzo mało psychiatrów, którzy znają się na takich problemach u takich dzieci. Córka umie czytać, pisać, liczyć a nawet mnożyć i dzielić. Z nauką nie ma większych problemów. Największy problem sprawia nam Jej brak podporządkowania. Gdy jest coś nie po Jej myśli wtedy jest agresywna wobec nas i siebie. A przyznam się szczerze że wcześniej przez parę lat ulegałam Jej we wszystkim i Ją wyręczałam. Obecnie staram się aby była samodzielna a wiem że potrafi i to Ją denerwuje. Czy to moja wina czy to choroba? Proszę o pomoc. Może Pani Profesor zna godnego zaufania lekarza w Łodzi aby można było iść z takim dzieckiem? Proszę mi pomóc ,jestem już zrozpaczona i zmęczona tym wszystkim i nie mogę sobie poradzić. Dziękuję i czekam na odpowiedź. | |
Choroba lokomocyjna
Od najmłodszych lat pamiętamy gdy podczas grupowych wyjazdów na kolonie, obozy itp. zawsze ktoś z otoczenia zażywał jakieś leki przed podróżą. Potem już podczas jazdy były dziwnie osłabione i mętne. Osoby te cierpiały na tak zwaną chorobę lokomocyjną. Dolegliwość tę cechują przede wszystkim nudności , wymioty, zawroty i bóle głowy .
Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.
Akromegalia
Jest chorobą charakteryzującą się rozrostem części kostnych i tkanek miękkich w obrębie głowy oraz powiększaniem się rąk i stóp pod wpływem nadmiaru hormonu wzrostu. W większości przypadków przyczyną zaburzeń jest gruczolak przysadki mózgowej zbudowany z komórek wydzielających somatotropinę.