Autyzm

autyzm_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Dziękuję za odpowiedź ;). Zapewne wybiorę się do specjalisty :)! (tylko najpierw muszę go znaleść....) A jak mogą wypowiedzieć się również w moim temacie eksperci z forum? Pozdrawiam!...(więcej)
  • Dużo info i profesjonalnych artykułów znalazłam na http://abcautyzm.pl/pytania gdzie możesz dodatkowo zadać pytanie lekarzowi. Porady są bezpłatne więc nie szkodzi spróbować. Sa tam też te...(więcej)
  • córka jest już duża i koniecznie trzeba rozpocząć pracę nad respektowaniem reguł społecznych. Nie są potrzebne Pani wizyty u psychiatry. Dziecko które przez kilka lat nauczyło się manipul...(więcej)
  • Dzien dobry jestem mama Daniela ktory ma 2 latka i 3 miesiace. Daniel jako niemowle nie sprawial zadnych problemow rozwijal sie prawidlowo,na kazdych badaniach jego wyniki byly bardzo dobre.Pojawil ...(więcej)
  • zanim zrobili mi cc, wpompowali we mnie 2 buble oxytocyny. Dziecko chyba powinno było się nasycić taką dawką :-) Nie wiem, czy oxytocyna produkowana w czasie laktacji "dociera" do dziecka, ale k...(więcej)
  • Witam Pani Profesor! Parę tygodni temu wysłałam do Pani e-maila w sprawie mojej 10-letniej córki, która cierpi na zaburzenia autystyczne. Leczona była w Łodzi u Dr. Grębowicz ale niestety Pani...(więcej)

Forum

objawy autyzmu? (Jolka)
Dziękuję za odpowiedź ;). Zapewne wybiorę się do specjalisty :)! (tylko najpierw muszę go znaleść....) A jak mogą wypowiedzieć się również w moim temacie eksperci z forum? Pozdrawiam!
(więcej...)

3
Czy to autyzm? (Ula)
Dużo info i profesjonalnych artykułów znalazłam na http://abcautyzm.pl/pytania gdzie możesz dodatkowo zadać pytanie lekarzowi. Porady są bezpłatne więc nie szkodzi spróbować. Sa tam też testy i video z udziałem lekarzy. Bardzo fajna strona!
(więcej...)

3
Moja córka ma autyzm (Anna)
córka jest już duża i koniecznie trzeba rozpocząć pracę nad respektowaniem reguł społecznych. Nie są potrzebne Pani wizyty u psychiatry. Dziecko które przez kilka lat nauczyło się manipulować dorosłymi będzie próbowało robić to nadal. Jest to związane z zaburzeniami autystycznymi, ale staramy się wyeliminować takie zachowania już u małych dzieci, by 10-latki nie miały takich reakcji. Zapraszam na konferencję 5 grudnia do Krakowa (rejestracja www.we.pl). Tam będzie Pani mogła poznać metodę Elżbiety Wianeckiej i umówić się na konsultację.
(więcej...)

4
czy to jest autyzm?pomozcie (Mama)
Dzien dobry jestem mama Daniela ktory ma 2 latka i 3 miesiace. Daniel jako niemowle nie sprawial zadnych problemow rozwijal sie prawidlowo,na kazdych badaniach jego wyniki byly bardzo dobre.Pojawil sie problem mowy.mowi zalediwe pare wyrazow,ale rozumie wszystko co do niego mowie,np daj buty,pikle czy inne przedmioty.gdy mowie ze idziemy spac idzie do swojego pokoju i czeka przy lozeczku. Jak cos chce to ciagnie mnie za nogawke albo pokazuje palcem.czytalam o objawach autyzmu i martwia mnie niektore zachowania Daniela. -biega wzdluz sciany tam i spowrotem,wczesniej sie tym nie martwilam bo robi to zadko i tylko wtedy jak widzi swoj cien -macha raczkami,ale nie jakby mial skrzydla tylko tak jakby robil pompki i tylko wtedy jak jest czym zafascynowany -czasami jak oglada bajke to sie tak wciagnie ze musze go 2-3 razy zawolac zeby zareagowal. -kreci talerzem,albo podkladkami,czy przykrywka Sluch ma dobry,lubi sie przytulac,calowac,obca osoba czasami moze go wziasc na rece,bawi sie z dziecmi ale starszymi od siebie, duzo sie smieje,placze tylko jak sie uderzy,albo mu czegos nie pozwole, znajomi twierdza ze zachowuje sie normalnie,a mnie martwia te niektore zachowania. jako 2 latek zna alfabet angielski (mieszkamy w Angli od 4 lat),ma laptopa dla dzieci i tam jest gra w kotej musi przeliterowac na klawiatorze jakis wyraz,sam sie tego nauczyl.jak go pytam gdzie jest jakas literka to pokazjue paluszkiem. lubi sie bawic sam,ale zawsze jestem kolo niego,jak puszcza samochody albo rzuca pilka to che zebym mu podawala. dodam ze ja i moj brat zaczelismy pozno mowic,jak skonczylismy 3 latka,maz tez kolo tego wieku dopiero zaczol sie porozumiewac prosze rozwiac moje obawy i powiedziec ze wszystko jest wporzadku i ze to nie autyzm.z gory dziekuje za odpowiedz ):
(więcej...)

1
Autyzm i oksytocyna (Nona)
zanim zrobili mi cc, wpompowali we mnie 2 buble oxytocyny. Dziecko chyba powinno było się nasycić taką dawką :-) Nie wiem, czy oxytocyna produkowana w czasie laktacji "dociera" do dziecka, ale karmiony był piersią 2,5 roku, więc też chyba sporą dawkę dostał. A propos ciekawostek, w najnowszym Newsweeku jest artykuł o tym, że w jelitach mamy "drugi mózg". Bardzo ciekawa z punktu widzenia problemów jelitowych u dzici autystycznych.
(więcej...)

3
dziecko autystyczne (fiolka)
Witam Pani Profesor! Parę tygodni temu wysłałam do Pani e-maila w sprawie mojej 10-letniej córki, która cierpi na zaburzenia autystyczne. Leczona była w Łodzi u Dr. Grębowicz ale niestety Pani doktor zmarła. Mamy obecnie wielki problem, ponieważ w Łodzi jest bardzo mało psychiatrów, którzy znają się na takich problemach u takich dzieci. Córka umie czytać, pisać, liczyć a nawet mnożyć i dzielić. Z nauką nie ma większych problemów. Największy problem sprawia nam Jej brak podporządkowania. Gdy jest coś nie po Jej myśli wtedy jest agresywna wobec nas i siebie. A przyznam się szczerze że wcześniej przez parę lat ulegałam Jej we wszystkim i Ją wyręczałam. Obecnie staram się aby była samodzielna a wiem że potrafi i to Ją denerwuje. Czy to moja wina czy to choroba? Proszę o pomoc. Może Pani Profesor zna godnego zaufania lekarza w Łodzi aby można było iść z takim dzieckiem? Proszę mi pomóc ,jestem już zrozpaczona i zmęczona tym wszystkim i nie mogę sobie poradzić. Dziękuję i czekam na odpowiedź.
(więcej...)

3
Autyzm ktoś zaintersowany? ()
chcialam zapytac,czy jest tutaj ktos kto ,podobnie jak ja uwaza,ze ta choroba jest do pewnego stopnia fascynujaca??? zadziwiająca......... ktos kto chcialby kiedys pracowac z takimi dziecmi?? a moze marzy mu sie wynalezienie lekarstwa na tą chorobę??? piszcie,jesli wiecie cos na ten temat,a moze macie jakies blizsze doswiadczenia zwiazane z tą chorobą?. chętnie dowiem się xxx przeczytalam bardzo ciekawy artykuł na temat tej xxx dosc dlugi wiec go tutaj nie zalącze,ale gdyby ktos chcial poczytac to chetnie udostepnie
(więcej...)

1
szczepienie i autyzm (nowa)
witam. Ostatnio byłam z moją 4-miesięszną córką na szczepieniu. szczepiona była pentaximem. po szczepieniu corka nagle zrobila sie bardzo spokoja. przestala gaworzc, usmiechac sie, jest mniej ruchliwa. ten stan trwa juz 3 tygodnie. czytalam ze nie które szczepionki moga wywolkywac autyzm. cztalam rowniz ze paprzestani gaworzenia, brak usmiechu u niemowlaka i zamknieci w sobie sa objawem autyzmu.
(więcej...)

1
zespół aspergena (iwona )
Witam Podczas ostatniej wizyty lekarz u mojego dziecka stwierdził zespół aspergena. Nie mam pojęcia co to za choroba, proszę o informacje na temat tej choroby ?
(więcej...)

1
czy ludzie dorośli chorują na zespół aspargera (Enka)
Mam pytanie. Skoro zespół aspergera to odmiana autyzmu, a autyzm dotyczy głownie dzieci, to czy dorośli też mogą cierpieć na zespół aspergera?
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

autyzm_ciekawostki

Ciekawostki

Choroba lokomocyjna
Od najmłodszych lat pamiętamy gdy podczas grupowych wyjazdów na kolonie, obozy itp. zawsze ktoś z otoczenia zażywał jakieś leki przed podróżą. Potem już podczas jazdy były dziwnie osłabione i mętne. Osoby te cierpiały na tak zwaną chorobę lokomocyjną. Dolegliwość tę cechują przede wszystkim nudności , wymioty, zawroty i bóle głowy .

Czy wiesz, że...

Stwardnienie rozsiane, potocznie zwane przez lekarzy SM od łacińskiej nazwy: sclerosis multiplex. Jest to przewlekła i zapalna choroba obwodowego układu nerwowego, najczęściej występująca u ludzi młodych miedzy 20 a 40 rokiem życia.

Polecamy

Akromegalia
Jest chorobą charakteryzującą się rozrostem części kostnych i tkanek miękkich w obrębie głowy oraz powiększaniem się rąk i stóp pod wpływem nadmiaru hormonu wzrostu. W większości przypadków przyczyną zaburzeń jest gruczolak przysadki mózgowej zbudowany z komórek wydzielających somatotropinę.

Archiwum

Metamizol jest lekiem już tradycyjnym,i przechodzącym próbę czasu oraz próbę rzeczywistej wartości leczniczej od 1922 roku, kiedy to po raz pierwszy został użyty klinicznie jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. W ostatnich latach, obok prac oryginalnych, ukazały się także prace poglądowe, przedstawiające metamizol w świetle nowszych badań i na tle nieprzerwanej dyskusji nad jego miejscem w terapii bólu. Metamizol jest zalecany do stosowania w silnych stanach bólowych. Pyralgina, która zawiera 500 mg metamizolu jest to złączenie efektywności z bezpieczeństwem użycia.